Prezentarea Comunei Olari

Comuna Olari este situată în Câmpia Aradului, pe Canalul Morilor şi pe stânga Crişului Alb, şi are o suprafaţă de 4767 ha. Din punct de vedere administrativ comuna este alcătuită din două sate: Olari - sat reşedinţă de comună situat la o distanţă de 35 km faţă de municipiul Arad şi satul Sintea Mică.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Olari se ridică la 1.937 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.942de locuitori.Majoritatea locuitorilor sunt români(53,85%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (28,65%), romi (8,52%) și slovaci (4,08%). Pentru 4,34% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (57,15%), dar există și minorități de evanghelici-luterani (23,95%),romano-catolici (7,8%),penticostali (5,21%) și reformați (1,08%). Pentru 4,34% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

 

Politică și administrație

 

Comuna Olari este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul. Petru Răuț, de la Partidul Național Liberal, a fost ales în 2016. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:

 

Partidul Politic Consilieri
Partidul Național Liberal 6 consilieri
Partidul Social Democrat 3 consilieri
Uniunea Democrată Maghiară din România 2 consilier

Prima atestare documentară a localităţii Olari datează din anul 1746. Satul Sintea Mică este atestat documentar în anul 1467.

Economia comunei este una predominant agrară, axată pe cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi pe cultura legumelor. Situată într-o zonă de şes, comuna nu deţine elemente spectaculoase de mare atracţie pentru turişti.

Totuşi, prin eforturi susţinute, punerea în valoare a izvoarelor termale de pe raza comunei, izvoare cu proprietăţi curative, ar putea face din comuna Olari un areal atractiv din punct de vedere turistic.

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si dorim sa confirmi acordul tau.